Allereerst beelden wij een escouade flankeurs uit; een escouade bestond uit ongeveer 8-12 man onder leiding van een korporaal. Op de rok zullen als distinctieven voor de rechterflank- of grenadiercompagnie rode granaatjes op de rokpanden worden gedragen. Op de sjako een geheel rode pompon.

                       

Links: vooraanzicht en achteraanzicht van een grenadier/flankeur, Batallion Infanterie van Linie nr. 2, 1814-1815, in volledig tenue. Alle uitrusting wordt zoveel mogelijk op de rug gedragen zodat de manschappen elkaar in het gelid niet hinderen. 
NB: de op de foto's getoonde wings zijn bij dit uniform nooit gedragen, en dat doen wij inmiddels ook niet meer. Nieuwe foto's zijn in de maak!

Rechts: vooraanzicht en achteraanzicht van een korporaal-sappeur, Bataillon Infanterie van Linie nr. 2, 1815-1816, in volledig tenue. Het tenue is nog van 1814, en ook de versieringen van de kolbak zijn niet volgens voorschrift.


Korporaals en onderofficieren dragen de onderscheidingstekens van hun graad; naast de korte sabel zijn de onderscheidingstekens voor de korporaal 2 gele kemelsgaren chevrons,
voor de sergeant 1 gouden chevron. Alle chevrons gedragen op de onderarm boven de gulp, op een ondergrond van wol in de bataljonskleur. Verder een rode sabelkwast met oranje schuivers, met een witte band voor de korporaal en een zilveren band voor de sergeant.

               

Van links naar rechts: sergeant der grenadiers/flankeurs,  korporaal en tamboer, allen in groot tenue.

Militaire muziek speelde in de Napoleontische Tijd een belangrijke rol: tamboers en pijpers gaven het marstempo aan, en gaven door middel van een serie signalen bevelen door. Bij elke compagnie waren 2 tamboers en 1 pijper ingedeeld; tijdens parades en de slag werden deze verenigd in 1 sectie, onder leiding van een sergeant-tamboer. Muzikanten droegen als onderscheiding zgn. zwaluwnesten, schouderstukken van wol met versieringen en franje; voor onze eenheid zijn deze donkerblauw met geel.

Ook onze eenheid beschikt over enkele muzikanten. Jeugdleden kunnen lid worden van de muzieksectie en zo alle bevelen leren, zodat ze kunnen overstappen naar de grenadiers als ze 16 zijn geworden.

       

Links: kazernetenue, voor exercities en vrije tijd; rechts: bij slecht weer draagt men de kapotjas; deze is "naar Oostenrijks fatsoen", oftewel dubbel overslaand op de borst. De kapotjas is ruim gemaakt zodat de soldaat er makkelijk in kan bewegen.


Op zoek naar een fascinerende hobby?
Ook voor het hele gezin?
Niet bang voor vuile handen?

DE VERENIGING "2e BATAILLON GRENADIER COMPAGNIE"
ZOEKT NIEUWE LEDEN!

Wij zoeken enthousiaste dames, heren, meisjes en jongens die op een interessante- maar vooral
leuke manier willen ontdekken en ervaren hoe het leven was zo'n 200 jaar geleden.

Voor meer informatie, klik hier.