Veel re
-enactors kiezen voor een niet-militaire uitbeelding. De typerende Nederlandse dracht in de Napoleontische Tijd  is door veel kunstenaars uit binnen- en buitenland vastgelegd, zodat we ons een goed beeld kunnen vormen van het uiterlijk voorkomen van onze voorouders. De Nederlandse kleding was in deze tijd voor vrouwen zeer kleurrijk, zij het zeer ouderwets. Naast lakense wol werd linnen en kleurig bedrukte katoenen stoffen, zgn. sitsen of chintz, gebruikt. Vrouwenkleding sloot met haken en ogen, en niet met knopen. De mannen droegen vaak sober gekleurde kleding. Kleding werd gewaardeerd als een waardevol bezit en daarom veelal versteld en vermaakt. In inboedellijsten wordt kleding specifiek genoemd.

Hieronder vindt u twee documenten over burgeruitbeeldingen: het document "Boeren, Burgers en Buitenlui" beschrijft de Nederlandse dracht tussen 1750 en 1815. Het document "Hoeren, Haagers en Hekkelaars" geeft tips en informatie over burgeruitbeeldingen uit de periode 1750 en 1815. Deze documenten kunt u vrij downloaden. Indien u iets uit deze publicaties wil overnemen of verspreiden, stellen wij het op prijs als u dat met brondvermelding doet. Deze, en meer documenten, kunt u vinden op de website van Wassenbergh Re-enactment en Living History.

Klik op de afbeelding om het bestand te downloaden:

 
         
Jolijn Geerdink-Schaftenaar, "Boeren, Burgers en Buitenlui - Burgerkleding in Nederland van 1750 tot 1815"   Marc Geerdink-Schaftenaar, "Hoeren, Haagers en Hekkelaars - Ideeën voor uitbeeldingen van burgers uit de lagere sociale klasse, 1750-1815"